Vorige week maakte De Volksbank, moederbedrijf van onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank, bekend dat ondernemers met meer dan 100.000 euro op de rekening hierover per 1 april 0,5% rente moeten gaan betalen. Vanaf begin maart betalen ondernemers en particulieren met een saldo van boven de 250.000 euro ook al voor hun spaargeld bij deze bank. Aangezien steeds meer banken deze ontwikkeling volgen roept dit de vraag op of uw vermogen nog wel goed staat bij uw bank. Wat zijn de alternatieven?
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt nu al voor een langere periode de rentes laag of negatief. Met dit instrument willen ze mensen en bedrijven stimuleren geld uit te geven, te investeren of te lenen. Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld in omloop is, brengen ze bij banken die geld bij de ECB willen stallen een boeterente in rekening. Banken kunnen echter niet al hun geld uitzetten via leningen of obligatiebeleggingen en zijn dus wel verplicht om een deel van het spaargeld bij de ECB onder te brengen. Banken berekenen deze kosten steeds meer door aan de spaarder, met een negatieve rente als gevolg.
De tijden van winst op uw spaarrekening zijn eigenlijk al wat langer voorbij dan we misschien denken. Uiteraard wordt er met de recente ontwikkelingen een grens doorbroken waarvan men dacht dat deze nooit geslecht zou worden. Maar als we wat dieper de cijfers induiken dan is het niet moeilijk om vast te stellen dat de effectieve spaarrente op uw spaarrekening in feite al jaren negatief is als gevolg van de inflatie. Over de afgelopen 20 jaar is de inflatie gemiddeld hoger dan de gemiddelde spaarrente op uw vermogen. De zogeheten reële rente, bepaald door de rente min de inflatie, komt over deze periode uit op -0,19%, waarmee de conclusie gerechtvaardigd is dat sparen al jaren niet meer zorgt voor groei van uw vermogen.
Hoe vervelend de gevolgen van een negatieve rente ook zijn, het is altijd verstandig een deel van uw spaargeld als buffer op een spaarrekening te hebben staan. Heeft u dan alsnog flink wat spaargeld over dan doet u er goed aan om naar andere manieren te zoeken die uw vermogen wél laten renderen.
Investeren in vastgoed is op dit moment een veelgekozen alternatief. Betrouwbaarheid speelt daarin een belangrijke rol. Waar de rendementen van veel beleggingsvormen momenteel onderhevig zijn aan een volatiele marktbeweging omgeven met veel onzekerheid op de korte termijn, is de verwachting dat vastgoed juist de zekerheid biedt van waardevaste investeringen op de lange termijn. Waarom? Doordat de bevolking nog steeds flink groeit en het steeds moeilijker is om snel voldoende vastgoed te ontwikkelen, is de verwachting dat de vraag naar vastgoed op de lange termijn stijgt. Met een positieve invloed op de waarde en het rendement op vastgoed tot gevolg.
Investeren in vastgoed is verstandig, het is natuurlijk wel opletten in welke stenen u uw vermogen belegt. Weinig kans op leegstand, een gezonde cashflow en een goede eindwaarde zijn voorwaarden voor zekerheid en een goed rendement. Deze voorwaarden zijn kenmerkend voor het type vastgoed waar Meerdervoort® in investeert. Huurwoningen in grootstedelijke gebieden, kantoorpanden en zorgvastgoed zijn wat ons betreft de basis om voor de komende jaren extra rendement op uw vermogen te behalen. Tijd dus om de negatieve rente om te zetten in positief rendement!
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van investeren in vastgoed? Neem contact met ons op, we vertellen u er graag meer over!
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van investeren in vastgoed? Neem contact met ons op, we vertellen u er graag meer over!