RETAILMARKT

Stijgende drukte in de winkelstraten

Steeds drukkere winkelstraten

Publicatie: 28 mei 2024

De Nederlandse winkelstraten ervaren een heropleving, waarbij de drukte en verkoopcijfers weer stijgen na de coronacrisis. In steden als Amsterdam, Utrecht en Maastricht is het zelfs drukker dan vóór de pandemie, volgens recent onderzoek van Locatus. De omzet in de detailhandel laat volgens het CBS een stijgende lijn zien sinds het begin van dit jaar met een stijging van bijna 5% in maart 2024

Toename van winkelend publiek

Het onderzoeksbureau Locatus heeft in de afgelopen weken de drukte in 33 winkelgebieden gemeten. De resultaten zijn opmerkelijk: het aantal winkelende mensen is bijna terug op het niveau van 2019. In Amsterdam, Utrecht en Maastricht is het aantal voorbijgangers in de winkelstraten zelfs hoger dan voor de pandemie.

Winkelgebieden zoals het Damrak in Amsterdam en Hoog Catharijne in Utrecht trekken dagelijks meer dan 50.000 bezoekers. Volgens Locatus wordt dit herstel gedreven door een combinatie van verbeterd consumentenvertrouwen en een hernieuwde interesse in fysieke winkelervaringen.

De toenemende drukte in deze fysieke winkelgebieden is een belangrijk signaal voor de retailmarkt. Ondanks de groei van online winkelen, blijft er ook een behoefte aan fysieke winkelervaringen. Consumenten waarderen het gemak van de combinatie van online en fysieke winkels, waarbij ze profiteren van de flexibiliteit van online winkelen en de mogelijkheid om producten in het echt te zien en te ervaren voor aankoop.

Verkoopstijgingen en economische impact

De detailhandel heeft de vruchten geplukt van de toegenomen drukte. In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal verkochte artikelen met ruim 3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens het CBS is de omzetstijging in het eerste kwartaal gevolg van hogere prijzen én, voor het tweede kwartaal op rij, door een hoger verkoopvolume.

Groeiende belangstelling voor winkelruimte

Interessant is dat het totale aantal fysieke winkels in Nederland ook een lichte stijging vertoont. Begin 2024 telde het CBS ruim 83.000 winkels, een toename van 1,3 procent ten opzichte van het vorige jaar. Dit markeert een ommekeer na jaren van afname. De stijging wordt voornamelijk gedreven door sectoren zoals boekenwinkels en doe-het-zelfzaken, terwijl winkels voor wit- en bruingoed en audiovisuele apparatuur een daling zien.

Stijging in opname van commercieel vastgoed

Veel ondernemers zien nu kansen in het investeren in winkelruimtes als onderdeel van hun commerciële vastgoedportefeuille. De stabiliteit en het potentieel voor de lange termijn maken commercieel vastgoed een aantrekkelijke optie voor investeerders.

De positieve trend heeft volgens NVM in het eerste kwartaal van 2024 geleid tot een stijging van 16 procent in de opname van commercieel vastgoed, met name in winkelruimtes, hoewel er een daling was ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De toenemende vraag naar commercieel vastgoed wordt verder versterkt door de gunstige economische vooruitzichten. Volgens het CBRE Real Estate Market Outlook 2024 rapport blijft de retailmarkt veerkrachtig.

Investeren in winkelvastgoed blijft interessant

De heropleving van de Nederlandse retailmarkt en de toenemende drukte in winkelstraten benadrukken de weerbaarheid van fysieke winkelgebieden. Ondanks de verschuivingen in type winkels, blijft investeren in winkelvastgoed aantrekkelijk. De stijgende verkoopcijfers en de terugkeer van consumenten naar fysieke winkels bieden kansen. Bovendien zorgen stijgende consumentenbestedingen en positieve economische vooruitzichten voor een gunstig investeringsklimaat.

Bij Meerdervoort blijven we ons richten op het aanbieden van investeringen in zorgvuldig gekozen winkelvastgoed met stabiele rendementen én hypothecaire zekerheden. Met een lange termijn buy-and-hold strategie blijven wij kansen benutten in deze dynamische markt.

Wilt u meer informatie?

Aanhef