Het investeren in aandelen en indexfondsen lonkt. Toch haalde Wico van Helden (57) uit Hendrik Ido Ambacht zijn geld van de beleggingsrekening. Hij investeert nu in vastgoed bij Meerdervoort. ‘Ik kies niet voor investeren in een groot verzekeringskantoor, die willen misschien over een paar jaar in een fancy klimaatneutraal gebouw zitten.’
’Beleggen vond ik al vroeg interessant. Indexfondsen trokken me eerst niet zo, ik koos voor aandelen. Ik had het idee dat ik wel kon inschatten waar het heen zou gaan. Medische apparatuur wordt de komende jaren steeds belangrijker, dus daarmee lijken aandelen in Philips bijvoorbeeld een rendabele optie.
Toch ging het de laatste jaren knagen. Als ik nu naar de markten kijk, begrijp ik er niks meer van. De logica die er eerst in zat, zie ik niet meer zo. Het stuitert alle kanten op. Door een nieuwsbericht kun je enorme koersbewegingen krijgen.
Bovendien lijken we nu in een bubbel te zitten. Aandelenkoersen en fondsen blijven stijgen, de goudprijs klimt: alsof er geen einde komt aan de groei. Ik heb heel sterk het idee: het kan lang of kort duren, maar er komt een einde aan deze gekte. De logica van vroeger, het idee dat de koers een zekere onderliggende waarde weerspiegelt, lijkt er niet meer te zijn.
Op de bank zetten, kon ook. Toch lijkt dat geen interessante optie te zijn. Het rentepercentage is laag en de inflatie hoog: dat schiet niet op.
In die tijd liep ik tegen het investeren in vastgoed aan. Saai eigenlijk, dacht ik nog. Toch stapte ik in en wel bij Meerdervoort. Zij kopen panden op en jij kunt als investeerder meeprofiteren door een hypothecaire lening te verschaffen vanaf 100.000 euro. Je ontvangt daarbij maandelijks rente.
Het voelde gelijk minder risicovol dan de beurs. Niet elk pand vind ik interessant. Winkels kunnen bijvoorbeeld kwetsbaar zijn, al is een supermarkt in een woonwijk stabieler en heeft Meerdervoort tot nu toe bewezen ook snel een leegstand door winkelsluiting te kunnen invullen. Gebouwen die verhuurd worden aan zorgverleners, zoals huisartsenpraktijken of apotheken, zijn ook interessante opties. Die zitten vaak vast aan een buurt en zullen niet snel verhuizen. Bij een groot verzekeringskantoor is dat anders. Dat hebben we gezien ten tijde van corona: mensen gaan thuiswerken en daarmee wordt zo’n groot kantoor al snel overbodig. Of misschien willen ze over twee jaar wel in een fancy klimaatneutraal pand zitten, dan ben je ze ook kwijt. Toch blijft het risico ook dan laag. Valt het pand niet meer te verhuren, dan kun je het opdelen in kleinere units en verhuren aan meerdere huurders of verkopen aan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar.
Het rentepercentage dat ik ontvang varieert tussen de vijf en zeven procent. Meer rente is ook meer risico. Dat komt doordat je bijvoorbeeld tweede hypotheekrecht hebt, waardoor je minder zekerheid hebt als de waarde van het pand daalt. Ik ben zelf geneigd om wat minder risico te nemen tegen een lager rentepercentage.
De no-nonsense cultuur van Meerdervoort bevalt me goed. Duidelijkheid, geen kleine lettertjes. Af en toe bellen ze me. Dan hebben ze een pand dat goed past bij mijn investeringsvisie. Door bezoek op de website van Meerdervoort vind ik meer informatie en kan ik eenvoudig instappen. Het is een simpel, degelijk product dat op een nette manier aangeboden wordt.
Bron: Nederlands Dagblad