Consument wil meer weten over opties en beleggen buiten toezicht

Consument wil meer weten over opties en beleggen buiten toezicht

Consumenten hebben in 2015 twaalfduizend keer contact gezocht met toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze hadden vooral meer vragen en opmerkingen over een specifieke soort optie en beleggen buiten het toezicht van de AFM. Het totale aantal meldingen is licht gedaald van 12.349 in 2014 naar 11.717 vorig jaar, meldt de AFM dinsdag.

De AFM kreeg vorig jaar tweehonderd meldingen over binaire opties. Dit zijn zeer risicovolle producten, waarmee het bijna onmogelijk is om op lange termijn winst te maken. Binaire opties betalen een vast bedrag uit als de belegger een goede voorspelling doet over bijvoorbeeld de AEX-index. Ook kwamen er flink meer opmerkingen en vragen binnen over beleggen buiten het toezicht van de AFM. “Door de lage spaarrente lijken meer consumenten op zoek naar rendement in andere producten, waaronder beleggingen die buiten toezicht vallen. Vaak gaat het dan om duurzaam investeren, of beleggen in grond of vastgoed.” Het aantal meldingen over mogelijk malafide beleggingen is vorig jaar meer dan verdubbeld tot bijna vierhonderd.

Hypotheken

Bijna een kwart van de contacten ging over hypotheken. Daarnaast ging bijna een kwart over verzekeringen. Over consumptief krediet hadden consumenten juist minder vragen of opmerkingen. Dit aandeel daalde van 12 procent in 2014 naar 9 procent vorig jaar. Consumenten nemen contact op om een vraag te stellen of melding te maken van mogelijke misstanden. Naar aanleiding daarvan kan de AFM besluiten om de financiële instelling te onderzoeken en eventueel te waarschuwen of beboeten.

Individuele problemen

“Veel consumenten denken dat de AFM ook individuele problemen oplost, maar daarvoor moeten zij zich melden bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.”

De AFM waarschuwt consumenten regelmatig ook uit eigen beweging. Dit jaar waarschuwde de toezichthouder onder meer voor investeren in zonne-energieparken in Duitsland en voor een vermogensbeheerder zonder vergunning.

Door: NU.nl