Beleggingskansen in bedrijfsmatig vastgoed

Beleggingskansen in bedrijfsmatig vastgoed

Meerdervoort® ziet al enige tijd positieve ontwikkelingen in een ‘vergeten’ vastgoedsegment. De markt van bedrijfsonroerendgoed (B.O.G.) beweegt sinds enkele jaren ook weer structureel omhoog. Met name de categorieën flexkantoren en bedrijfsverzamelgebouwen. Banken hebben in de periode 2008-2018 vooral af moeten schrijven op hypothecaire financieringen van bedrijfsonroerendgoed. Zelfs nu het bij de meeste ondernemingen weer loopt en de parkeerterreinen weer overvol staan zijn banken nog steeds erg terughoudend met financieren. Meerdervoort® ziet hier echter wel veel kansen.

Wat ging er mis tijdens de crisis

Grote kantoorgebouwen waren verhuurd aan grote bedrijven. Elk ambitieus grootbedrijf wilde zijn eigen prestigieuze kantoor met zoveel mogelijk medewerkers en een groot lichtreclamebord op het dak. Dit soort gebouwen worden door banken “single tennant” objecten genoemd. Eén huurder huurt het gehele gebouw. Naast de vele voordelen echter ook een groot nadeel. Als deze zakelijke huurder failliet gaat, dan staat het gehele gebouw leeg. Zonder huurinkomsten kun je rente en aflossing niet meer betalen met als gevolg: gedwongen verkopen met een (veel) te lage opbrengst.

Deze zelfde kantoorgebouwen werden destijds voor bijna niets gekocht door handige beleggers. Zij splitsten de kantoren op in meerdere vleugels of kantoorunits. Ook werd het “flexkantoor concept” ontdekt. Lege gebouwen konden worden verhuurd aan vele tientallen huurders en kleine kantoorkamers werden verhuurd voor 200,- euro per maand en op deze manier leverde de gebouwen al gauw weer een gezonde huurstroom op. Later werden allerlei gezamenlijke voorzieningen toegevoegd als een centrale receptioniste, gemeenschappelijke keuken, plug ’n play internet, printservices, vergaderruimtes te boeken per gebruik etcetera. Zo werd de term “multi-tennant” in de financieringswereld herontdekt.

Maar huurders in dit soort gebouwen tekenden het liefst contracten voor 1 jaar en niet voor 5 of 10 jaar. Diezelfde ‘jaarcontracten’ hebben nu een interessant effect. Elke keer als het contract afloopt (of bij elke wisseling van huurders) gaat de huurprijs al enkele jaren met 20%-30% of zelfs meer omhoog. Er zijn inmiddels namelijk wachtlijsten voor dit soort kleine en middelgrote kantoorunits.

Verzadiging in de kantorenmarkt

Er zal dit jaar (2020) een verzadiging optreden in de kantorenmarkt. Er is inmiddels ook een tekort aan kantoren en bedrijfsgebouwen. Er is de afgelopen 10 jaar veel te weinig gebouwd en daarnaast ook nieuwe uitdagingen: stikstofproblematiek, PFAS en hoge bouwkosten. Het zou wel eens 10 jaar kunnen duren totdat er weer genoeg vastgoed is bijgebouwd om de economische groei op te vangen. De voorspelling lijkt dat de huurprijzen van flexkantoren en bedrijfsverzamelgebouwen komende jaren grote sprongen gaan maken.

Meerdervoort® speelt met het concept “Besloten Fondsen by Meerdervoort®” in op deze beleggingskansen. Wij bieden vermogende particuliere investeerders de mogelijkheid om tegen een vaste maandelijkse rente en een afgesproken eindbonus te beleggen in dit opkomende vastgoedsegment. Meerdervoort® biedt haar beleggers altijd hypothecaire zekerheid. Dit wordt notarieel vastgelegd. Samen met een besloten groep investeert u al vanaf € 250.000,- in één van onze Besloten Fondsen.

Investeren in bedrijfsvastgoed met een mooi rendement?

Beleg dan exclusief in Meerdervoort® Besloten Fondsen. Wij sturen u graag alle informatie per email