Investeringen in tijden van Corona (update)

Meerdervoort® tijdens Corona (update)

Ook Meerdervoort® doet er als organisatie alles aan om gezondheidsrisico’s te beperken. Zo werken wij nu veel thuis en zijn wij de hele dag druk aan het (video)bellen met onze stakeholders. Naast de gezondheidsmaatregelen, krijgen wij af en toe de vraag of het virus impact gaat hebben op investeringen in Meerdervoort®.

Graag geven wij toelichting op deze vraag. Ons business model is gebaseerd op huurinkomsten. Ons vastgoed bestaat uit drie categorieën:

Woningen

Dit betreft woningen van particulieren die daar een permanent verblijf hebben. Deze liggen in het lagere middensegment. Vanwege de betaalbaarheid en fundamentele schaarste verwachten wij daar geen leegstand. Het huis waar je woont is ook niet iets waar je niet mee in problemen wil komen dus die huren blijven gewoon binnenkomen. De overheid heeft daarnaast ook nog flink wat individuele financiële compensatie ter beschikking gesteld.

Kantoren

In het geval van de zakelijke huurders van Meerdervoort® (Besloten Fondsen by Meerdervoort®) geldt dat de huurcontracten langdurig zijn (minimaal 2+3 jaar) en dus niet zo maar opzegbaar. Het risico van opzeggen vanwege Corona is laag gezien de maatregelen tijdelijk zijn. Na de ‘intelligente lockdown’ moet je toch ook weer verder met je onderneming en heb je weer een kantoor nodig. Onze Besloten Projecten hebben verder een grote spreiding van diverse huurders, hoofdzakelijk in de dienstverlening B2B & B2C.

Zorg

Het moge duidelijk zijn, dat zorgvastgoed zoals 24-uurs zorg en gezondheidscentra financieel geen problemen kennen. Overal zijn wachtlijsten en zorg is ook voor een groot deel gesubsidieerd (PGB) of wordt betaald door zorgverzekeraars. De schaarste aan zorgvastgoed is groot. Ook dat blijft.Deze Coronacrisis is voor Meerdervoort® ook een soort ‘stresstest’.

Tot nu toe blijkt dat met minder dan 1,5% betalingsmoeilijkheden de portefeuille goed bestand is tegen de Corona-crisis. We verwachten dan ook dat wij ons lange trackrecord van 100% uitbetaling van rendementen gewoon zullen blijven behouden.

Onze visie

Wij zijn van mening dat u in dit soort tijden beter kunt kiezen voor beleggingen met veel zekerheden. Wanneer u investeert in vastgoed, weet u van te voren wat u kunt verwachten. De huurinkomsten zijn bekend, het aantal huurders, de contractuele cashflow en de mogelijke risico’s.

De emotionele reacties waar de beurs last van heeft gehad (en nog gaat krijgen) met grote uitslagen naar boven en naar beneden illustreert heel goed het verschil van beleggen in aandelen en beleggen in vastgoed. De beurs kan op één dag halveren in waarde, vastgoed neemt daar vele jaren de tijd voor.

Prijsdalingen in vastgoed gaan zo langzaam dat je een trend ver van te voren kunt zien aankomen. Zo daalde de huizenprijzen na de crisis van 2008 met 4% per jaar, tot minus 20% in 2013. Heel langzaam. Die tijd bood veel kansen voor vastgoedondernemers. Corona is geen financiële crisis, maar een Pandemie. Banken hebben hun balansen nog redelijk op orde. Er zit nog genoeg overwaarde in de huizenmarkt.

Zodra de Corona-crisis voorbij is (na een vaccin of goed medicijn) zal de economie snel weer aantrekken. Dat kan heel snel gaan. De meeste bedrijven draaien gewoon business as usual. De rest mag hopelijk snel weer open. We blijven optimistisch.

Inflatie

De kans is groot dat er (om de corona-schade te beperken) grote hoeveelheden geld bijgedrukt gaan worden in de wereld. Honderden of zelfs duizenden miljarden. Dit leidt onvermijdelijk uiteindelijk op middellange termijn tot een lange periode van inflatie. Meerdervoort® heeft een “buy-and-hold” strategie.

Dit houdt in dat wij vastgoed voor minimaal 10 jaar maar liever voor 20 jaar of langer kopen en aanhouden; voortdurend optimaliseren en einde looptijd van financieringen of fondsen telkens ‘dure’ leningen inwisselen voor leningen met een lagere rente. Op deze manier wordt zowel de cashflow als het eigen vermogen van Meerdervoort® versterkt.

Voor u als financier is het fijn om te weten dat u zowel vastgoed dat u financiert als onderpand heeft maar ook de onderneming met tastbaar bezit op de balans, inflatiebestendig.

Tip

Het beste is om het ontvangen rendement (of dividend) op uw investeringen te sparen en dan door te beleggen tegen dezelfde mooie rentes die Meerdervoort® in haar fondsen biedt. Het rente op rente effect zorgt ervoor dat uw vermogen groeit en kan opboksen tegen inflatie en stijgende belastingen van de overheid.