Er zijn verschillende typen vastgoed waarin u kunt investeren. De juiste keuze hangt samen met uw doel en uw budget. Met de juiste strategie kunt u mooie financiële rendementen behalen, uw vermogen laten groeien en uw portefeuille diversifiëren. Op deze pagina leest u alles over de verschillende soorten vastgoed en ontdekt u welk type vastgoed bij uw doelen past.
Kantoren zijn een aantrekkelijke beleggingscategorie omdat de groeiende beroepsbevolking en economie, de vraag naar kantoren in de komende jaren zal blijven stimuleren. Ondanks de komst van hybride werken, is de leegstand in praktisch elke stad in Nederland fors gedaald. Daar komt bij dat de komende jaren het gemeentelijk uitbreidingsbeleid nieuwbouw beperkt waardoor bedrijven ook op de lange termijn afhankelijk blijven van bestaande kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen.
Bij kantoren is vaak sprake van langdurige huurcontracten of het delen van gebouwen met meerdere huurders in bedrijfsverzamelgebouwen. Dit zorgt voor stabiliteit en vermindert risico’s. Wanneer nodig is transformatie naar andere functies mogelijk en veel kantoren bieden nog voldoende mogelijkheden voor verbetering of verduurzaming. Daarmee kan beter ingespeeld worden op de behoeften van huurders die op zoek zijn naar een toekomstgericht kantoor.
Ondanks de komst van hybride werken, is de leegstand van kantoren in praktisch elke stad in Nederland fors gedaald.
Voor een aantrekkelijke investering is het belangrijk het juiste soort kantorenvastgoed te kiezen. Dit gaat de komende jaren om kantoren die duurzaam zijn, van hoge kwaliteit en op strategische en goed bereikbare locaties liggen. Denk aan moderne kantoorgebouwen op toplocaties, maar ook aan kleinere kantoren in regio’s die steeds populairder worden. Deze investeringen kunnen stabiele rendementen opleveren, en ze passen goed bij de groeiende trend naar duurzaam en flexibel werken.
Winkelvastgoed is vooral geschikt voor beleggers die een lange termijn investering zoeken. Door daling van de prijzen van winkelvastgoed in de afgelopen jaren, zijn er juist nu goede kansen. Hoewel de coronapandemie, de populariteit van online winkelen en hogere inkoop- en loonkosten voor grote uitdagingen bij winkeliers hebben gezorgd, is de leegstand relatief laag. Er is sinds 2015, afgezien van een kleine correctie tijdens de coronaperiode, sprake van een dalende trend. Winkelcentra en winkelstraten zijn nog steeds populaire plekken voor consumenten en de marktrisico’s zijn overzichtelijker gebleken dan eerder werd gedacht.
Zorgvuldig geselecteerde winkelbeleggingsobjecten op goede locaties, met een sterke positie in hun verzorgingsgebied bieden goede langetermijnperspectieven en een stabiele cashflow. Denk bijvoorbeeld aan winkels in stadscentra met veel passanten, perifere winkelgebieden met bijvoorbeeld bouwmarkten en woonwinkels of wijkwinkelcentra gericht op dagelijkse benodigdheden.
Door daling van de prijzen van winkelvastgoed in de afgelopen jaren, zijn er juist nu goede kansen.
Huurders van winkels hebben vaak langlopende huurcontracten en daarnaast is winkelvastgoed geschikt voor meerdere type gebruikers. Zo zie je dat in veel winkelgebieden nieuwe functies worden toegevoegd zoals diensten op het gebied van gezondheid of onderwijs. Ook zijn er steeds meer ondernemers die hun online webshop uitbreiden naar een fysieke winkel. Daarnaast biedt dit type commercieel vastgoed nog veel interessante mogelijkheden voor verbetering. Door renovatie of verduurzaming bijvoorbeeld, en door het optimaal benutten van de nog vaak lege ruimtes boven winkels die geschikt zijn voor bewoning.
Bedrijfspanden zijn een goede investering vanwege de aanhoudende groei van verschillende industrieën – waaronder technologie, life sciences en duurzame energie – en van logistiek en distributie. Ons land is van oudsher een centraal knooppunt voor internationale handel en logistiek, wat de vraag naar moderne bedrijfsruimten blijft stuwen. Tegelijkertijd is er schaarste aan beschikbare grond én de overheid wil de bouw van nieuwe distributiecentra beperken. Ook hierdoor zal de vraag naar bestaande en herontwikkelde bedrijfsgebouwen de komende jaren blijven stijgen.
Bedrijfspanden op strategische locaties – vooral aan stadsranden – kunnen goede rendementen opleveren. Ook is het vastgoed vaak flexibel in te delen en aan te passen voor meerdere huurders waardoor het vastgoed minder risico’s met zich meebrengt. Bedrijfspanden kunnen door herontwikkeling en renovatie duurzaam en toekomstbestendig worden gemaakt. Dit vergroot de verhuurkansen omdat de huurders vaak energie-intensieve bedrijven zijn die graag op hun energiekosten besparen.
Bedrijfspanden op strategische locaties – vooral aan stadsranden – kunnen goede rendementen opleveren.
De oplopende vergrijzing en de toenemende zorgvraag als gevolg daarvan, maken van zorgvastgoed een aantrekkelijk beleggingsproduct. Demografische vooruitzichten tonen aan dat het aantal 80-plussers in 2050 stijgt naar zo’n 2 miljoen mensen. In totaal is dat twee tot drie keer zoveel als nu. Dit maakt zorgvastgoed een bestendige groeimarkt en daarmee een stabiele investering.
Zorgvastgoed is daarom vooral geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar stabiel rendement en lage risico’s. Gezondheidscentra en zorgwooncomplexen bieden over het algemeen de zekerheid van een spreiding van medische huurders met langjarige huurcontracten. Zorgwoningen kunnen altijd worden aangewend voor andere doelgroepen en bovendien is zorgvastgoed niet gevoelig voor economische trends. De zorgbehoefte blijft, ongeacht beurskoersen of conjunctuur. Ook is zorgvastgoed interessant voor beleggers die willen beleggen met betekenis, omdat deze sector een positieve bijdrage levert aan de samenleving.
Woningen vormden jarenlang de meest prominente investeringscategorie op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. Dit komt voort uit het relatief lage risico, mede veroorzaakt door een aanzienlijk tekort aan woningen. Momenteel bedraagt dit tekort meer dan 400.000 woningen, met name in segmenten zoals studentenhuisvesting, starterswoningen en woningen voor mensen met een middeninkomen. De komende jaren blijft het aantal huishoudens verder groeien en in die zin biedt de woningmarkt voldoende potentie. Echter maken de sterk gestegen koopprijzen, huurprijsreguleringsmaatregelen en aanhoudende onzekerheid over het beleggingsklimaat, het lastig voor beleggers om het beoogde rendement te behalen.
De woningmarkt is geschikt voor beleggers die genoegen nemen met een solide rendement van circa 4%, wat overeenkomt met het gemiddelde rendement van de afgelopen jaren. Waar beleggers zich eerder vooral richtten op bestaande woningen met een stabiele kasstroom, komt ook het aankopen van nieuwbouw steeds vaker voor.
De bruto aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed variëren afhankelijk van het type vastgoed en de locatie tussen de 5% en 10%. Meerdervoort investeert al sinds 2013 in vastgoed en beheert eind 2023 een portefeuille ter waarde van ongeveer €500 miljoen. Alle maandelijkse rentebetalingen en aflossingen zijn tot op heden volgens afspraak uitgekeerd. Cliënten ontvingen netto rendementen tussen de 4% en 8% per jaar afhankelijk van het gekozen project en risicoprofiel.
Meerdervoort investeert al sinds 2013 in vastgoed en beheert eind 2023 een portefeuille ter waarde van ongeveer €500 miljoen.