Het Corona virus en het effect op investeringen in vastgoed

Het Corona virus en het effect op investeringen in vastgoed

Ook Meerdervoort® krijgt gezien de algehele situatie omtrent het Coronavirus wel eens de vraag of het wel goed zit met de investeringen in Meerdervoort®. Hierbij willen wij daarom een toelichting geven op deze vraag.

Ons business model is gebaseerd op huurinkomsten. Dit betreft woningen van particulieren die daar een permanent verblijf hebben of zakelijke huurders met vaak langlopende contracten. De onderliggende waarde van Meerdervoort® betreft het eigendomsrecht van grond met daarop gebouwen (woningen / flexkantoren). Er is een grote schaarste op dit gebied. Er is een woningnood en er is een toenemende vraag naar flexibele kantoorruimte voor ondernemers.

Eerste levensbehoefte

Waar aandelenbeurzen vanwege de angst onder de burgers flinke klappen krijgen, blijft vastgoed een stabiele waarde behouden. Dit komt omdat mensen afhankelijk zijn van hun woning (eerste levensbehoefte) en omdat zij voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun werk (kantoorruimte). Er is tot 31 maart a.s. een overheidsbeleid aangekondigd om drukke plekken te vermijden en om zoveel mogelijk thuis te werken. Ondertussen draait het leven gewoon door.
.
De overheid heeft een fonds aangekondigd om ondernemers die hinder ondervinden van het virus (dalende omzet of ziek personeel) financieel te ondersteunen. De centrale banken zullen er met een lage rente alles aan doen om de economie draaiende te houden. Het opkoopprogramma van de ECB zal verder worden opgevoerd. Het is in financieel economisch moeilijke tijden beter om BEZIT te hebben in de vorm van goud, grond of vastgoed dan geld op uw bankrekening.

(Hyper)inflatie

Door alle financiële stimulatie (geldcreatie) ligt er een verborgen gevaar op de loer. Dat zit hem in (hyper)inflatie. Het kan goed zijn dat de economie, na een aantal maanden, als het virus weer onder controle is zo hard gaat draaien dat alle prijzen gaan stijgen. Prijzen van goederen, boodschappen, grondstoffen, uurtarieven, lonen etcetera. Het kan goed zijn dat u over 10 jaar van uw spaargeld nog maar de helft kan kopen dan wat u daar vandaag van kunt kopen. Vastgoed (waar Meerdervoort® in investeert) is inflatiebestendig. Bovendien genereert het een doorlopende huurstroom waarvan een maandelijkse rente wordt vergoed. Deze rente compenseert ook een mogelijke inflatie (geldontwaarding van spaargeld).

Investeren in vastgoed

Wij zijn van mening dat een investering in vastgoed momenteel één van de veiligste beleggingen is. Aandelen is één en al emotie. Vastgoed is vele malen stabieler dan aandelen. De problemen die er waren met de financiële crisis kwamen destijds in 2008 door overfinanciering van banken (tophypotheken). Banken hebben hun balansen (hypotheekportefeuilles) nu veel beter op orde door onder andere goede overwaardes op de woningmarkt en een leenquota van 102% (in plaats van 125% tophypotheek wat u vroeger op een eigen woning kon lenen).
.
Ons huidige fonds Meerdervoort® Garantiefonds XL loopt daarom ook bijna vol nu. We hebben altijd ruimte voor nieuwe financiers ook binnen Besloten Fondsen! Mocht u twijfelen om door te gaan met aandelen, overweegt u ook eens om te kiezen voor een vaste rente van 5,2% in plaats van de onvoorspelbare emoties op de beurs. Bij vragen kunt u altijd bellen.